20 lis 2011

Sadownictwo czynniki -wpływ wiatru nasłonecznienia i opadów w sadownictwie




Warunki klimatyczne w Polsce:
W warunkach klimatycznych Polski przeważają dwa kierunki wiatrów: wschod­ni i zachodni. W ciągu roku istnieje równowaga w ilości wiejących wiatrów z tych kierunków. Latem jest przewaga wiatrów zachodnich. Nanoszą one wilgotne masy po­wietrza znad oceanów, zimą powodują odwilże. Wiatry wschodnie latem powodują upały a zimą nanoszą silne mrozy.
Jak osłabić siłę wiatru
W celu osłabienia siły wiatru zakłada się osłony przeciwwietrzne. Najczęściej jest to sadzony szpaler szybko rosnących drzew przy ogrodzeniu sadu np. topoli pira­midalnych czy świerków.
Szkody wyrządzone przez wiatry
W sadownictwie wiatry wyrządzają zawsze szkody, gdy prędkość po­wietrza jest duża wysuszają nadmiernie glebę, otrząsają owoce, powodują łamanie ko­narów i gałęzi. Uniemożliwiają wykonywanie zabiegów ochroniarskich, wzmagają transpirację i bardzo utrudniają zapylanie kwiatów przez owady w okresie kwitnienia drzew i krzewów. W okresie zimy potęgują działanie mrozu. Działanie szkodliwe jest wówczas, gdy prędkość powietrza wynosi powyżej 9 m/sek.

Nasłonecznienie/Usłonecznienie
Na intensywność usłonecznienia wpływa przezroczystość atmosfery. Przy du­żym zanieczyszczeniu pyłem i dymem przepuszczalność jest znacznie mniejsza i do liści dociera mniej energii słonecznej, głównie w postaci tzw. światła rozproszonego. Rośliny wykorzystują także światło rozproszone.
W lata podczas których w okresie wegetacji jest dużo dni pochmurnych owoce są mniej słodkie i mają gorszą jakość, są mniej wyrośnięte i wybarwione. Największe i najdłuższe promieniowanie przypada na miesiące letnie - czerwiec i lipiec. usłonecznienie w każdym z tych miesięcy może wynosić do 300 godzin. W maju i sierpniu jest ono mniejsze o połowę a w listopadzie i grudniu wynosi 7-40 godzin miesięcznie .
Usłonecznienie jest ważnym czynnikiem wpływającym na wielkość fotosyntezy. Przy pomocy światła słonecznego możliwa jest produkcja związ­ków organicznych w liściach - głównie węglowodanów z których po przemianach chemicznych tworzone są też inne związki.
Podczas procesu fotosyntezy wykorzystuje się światło czerwone, pomarańczowe, niebieskie i fioletowe. Najmniej aktywne jest światło zielone.
Wpływ opadów na rośliny sadownicze
Opady atmosferyczne deszcz i śnieg są głównymi źródłami wody dla roślin. Śnieg poza zabezpieczeniem w okresie zimowym systemu korzenio­wego przed głębokim przemarzaniem gleby, jest źródłem znacznych ilości wody w okresie przedwiośnia i wiosny. Grad jest natomiast formą opadów, która dostar­cza w sadownictwie stosunkowo bardzo mało wody a wyrządza dość spore szkody uszkadzając owoce i liście.
Drzewa owocowe dobrze rosną i plonują gdy ilość opadów w ciągu całego roku wynosi około 650-700 mm. Na większości obszaru naszego kraju występuje przeciętnie taka ilość opadów. Są jednak duże zróżnicowania np. w Wielkopolsce ilo­ści opadów wynoszą 450-550 mm a na Pogórzu 700-900 mm. Również rozmieszcze­nie ich w ciągu roku nie zawsze jest właściwe.
Największe zapotrzebowanie na wodę mają rośliny sadownicze w maju i czerw­cu. Jak podaje Zaliwski (1975) dla jabłoni i śliw łączna ilość opadów w okresie wege­tacji powinna wynosić 360 mm (IV-IX) z rozmieszczeniem następującym: kwiecień -50 mm, maj - 80 mm, czerwiec - 80 mm, lipiec - 70 mm, sierpień - 50 mm, wrzesień -30 mm. Dla truskawek na cały okres wegetacji powinno przypadać 370-400 mm, malin 330-360 mm, porzeczek czarnych 370-420 mm, porzeczek czerwonych, borówek i leszczyny po 360-400 mm. Hołubowicz (1993) podaje, że rośliny jagodowe dobrze ro­sną i plonują gdy rocznie ilość opadów wynosi od 700 do 900 mm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz