Poniżej przedstawiam wykres materiałów potrzebnych do zbudowania grilo-wędzarni ogrodowej z przybliżonymi cenami materiałów
Materiały
(ceny w zaokrągleniu):
Cegła pełna silikatowa 750 szt = 488,00 zł
Cegła szamotowa 75 szt = 243,00 zł
Pustak ceramiczny kominowy 7 szt = 16,00 zł
Gruz budowlany lub kamień polny 2 t = 50,00 zł
świr 5 t = 150,00 zł
Cement 1/2 t = 275,00 zł
Wapno 90 kg = 36,00 zł
Pręt zbrojeniowy Φ 8mm 25 mb = 21,00 zł
Pręt zbrojeniowy Φ 10mm 10 mb = 12,00 zł
Pręt zbrojeniowy Φ 12mm 12 mb = 19,00 zł
Papa izolacyjna 5 m2 = 8,00 zł
Drzwi z profilowanej blachy stalowej 50cm x 52 cm 2 szt = 150,00 zł
Drzwi z profilowanej blachy stalowej 77cm x 92 cm 1 szt = 90,00 zł
Siatka stalowa (z drobnym oczkiem) 1 m2 = 8,00 zł
Ruszt z prętów stalowych 1 szt = 110,00 zł
Termometr (dla kotłów wodnych) 1 szt = 24,00 zł
Fundament (wykonanie):
1. Wykonanie wykopu
2. Ułożenie kanału z cegły ceramicznej kominowej
3. Wypełnienie gruzem lub kamieniami – zagęszczenie
4. Wypełnienie żwirem – zagęszczenie
5. Wykonanie szalunków
6. Wykonanie zbrojenia z prętów Φ 8mm (siatka 10cm X 10cm)
7. Betonowanie
8. Rozebranie szalunków i wykonanie izolacji papą izolacyjną (podwójna warstwa)
- Zasypanie i zagęszczenie wykopu
Palenisko dla wędzarni (wykonanie):
1. Wykonanie wykopu
2. Wymurowanie paleniska z cegły szamotowej (jako zaprawy użyć gliny)
3. Przyłączenie do paleniska kanału kominowego
4. Wymurowanie części naziemnej paleniska z cegły ceramicznej pełnej
- Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 77cm x 92 cm
Wędzarnia i Grill (wykonanie):
1. Wykonanie szalunków dla przesklepień i półek
2. Murowanie ścian zewnętrznych do wysokości paleniska grilla
3. Wykonanie zbrojenia pod paleniskiem grilla z prętów Φ 12mm (siatka 10cm X 10cm)
4. Wykonanie z cegły szamotowej paleniska grilla (jako zaprawy użyć gliny)
5. Murowanie pozostałej części konstrukcji
6. Wykonanie zbrojeń na przesklepienia z prętów Φ 10mm
7. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 50cm x 52 cm
8. Instalacja siatki stalowej (z drobnym oczkiem) w kominie i komorze wedzarki
- Instalacja termometru
Pierwsze uruchomienie wędzarni
Po całkowitym wyschnięciu ścian całej konstrukcji (okres zależny od warunków atmosferycznych),
rozpalamy suchymi polanami drewnianymi w palenisku wędzarni i utrzymujemy temperaturę około 90C
przez około 6 godzin. Ma to na celu dosuszenie ścian i wyeliminowanie wszelkich zapachów
pozostałych po pracach budowlanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz